Panik Bozukluğu (Panik Atak) | Psikoterapist - Bağdat Caddesi Psikolog

Panik Bozukluğu (Panik Atak)

Panik Bozukluğu (Panik Atak)

Panik atak ve panik bozukluk birbirinden farklı ancak iç içe geçmiş kavramlardır. Panik Bozukluk; Panik ataklarının aralıklı süre geldiği, ataklar arasında kaygı düzeyinin yüksek devam ettiği, sürekli kalp krizi geçirme ihtimali ve felç geçirme kaygısı, günlük rutinlerini yerine getiremeyeceği endişesi sonucu üzgün geçen zaman dilimi ve bu zaman diliminde başa çıkmak amaçlı destek olacağı düşüncesi ile ortaya koyulan davranış değişikliklerinin eşlik ettiği ruhsal bir rahatsızlıktır. DMS 5 Panik Bozukluğu kaygı bozuklukları arasında değerlendirir. Birkaç kez tekrarlanan panik ataklar sonrası bireylerde “sosyal fobi” veya özel bazı fobiler, obsesif-kompalsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu veya “ayrılma kaygısı” nın eşlik ettiği zorlu bir süreç başlar.

Panik atak ise zaman, zaman ortaya çıkan kriz durumlarıdır. 5 dakika ile 30 dakika aralığında devam eder. Atak durumunda kişi göğsünde sıkışma ve/ veya ağrı, çarpıntı nefes darlığı, terleme, titreme, karın ağrısı, bulantı, baş dönmesi, bayılacakmış gibi hissetme, ölüm korkusu, yoğun endişe ve kontrolü kaybetme korkusu yaşar. Ancak yapılan tıbbi tetkikler ve muayene sonucunda fizyolojik herhangi bir problem gözlemlenemez. Genellikle kalp krizi geçirdiğini düşünen danışanlar hastaneden çıktıklarında hiçbir şeyleri olmadığı yaşadığı şeyin stres kaynaklı olduğu bilgisi ile baş başa kalırlar.

Terapi süreçleri daha çok” Panik Bozukluk” ile çalışır. Panik bozukluğun sebepleri tam olarak bilinememektedir. Genetik yatkınlık mutlaka sorgulanır ve etkin olduğu bilinmektedir. Ayrıca günlük süreçte keskin değişimler; mezuniyet, evlilik, çocuk sahibi olma, kayıp, iflas, boşanma veya iş kaybı gibi süreçler tetikleyici olabilir.

Müdahale sürecinde öncelikle danışanın kaygısını aşağıya çekecek uygulamalar yapıyoruz.(EMDR).Özellikle beden duyumu üzerinden yapılan egzersizlerle rahatlama sağlanıyor. Bilişsel müdahaleler süreçte kullandığımız başka teknik. Rasyonel olmayan inançlar ve düşünceler ele alınıyor. Özellikle danışanların panik anında sinyalleri doğru okuması ve süreçle ilgi farkındalık kazanması için çalışmalar yapıyoruz. Panik bozukluğa neden olan yaşantılar üzerinde duruyor. Travma varsa ona konsantre oluyoruz.

Son Gönderiler

Yorumunuzu Ekleyin