Aile ve Çift Terapileri
Aile üyelerinin tamamının veya üyelerden bir kısmının dahil olduğu, bireysel problemlerden çok grup dinamikleri ile üyelerinin birbirleriyle etkileşimi ve problemleri üzerine odaklanarak çalışılır.
Aile ve çift terapilerinde, aile bireyleri arasındaki iletişim, rol tanımları, birbirlerini kabul, sınırlar, grup dinamikleri, ortak amaçlar, duygusal bağlar, bireylerin gelişim dönemleri ve ihtiyaçları gibi kavramlar çerçevesinde aile üyelerinin işlevsel bütünlükleri ele alınır.
Aile ve evlilik terapi süreçlerinde genellikle çiftlerin yaşadıkları zorluklar için terapi desteğine başvurduğu görülmektedir. Çiftler arasında temelde iletişim, duygusal zorluklar, şiddet, cinsel sorunlar gibi alanlarda yaşadıkları zorlanmalar çerçevesinde destek talep edilmektedirler.Sorunun içinden geçiyorken çözüm üretmek çiftler için oldukça zorlayıcıdır. Profesyonel desteğin, çiftler arasındaki zorlukların aşılmasında etkinliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bireysel iyi oluş halinin sürdürülebilirliği aile sistemlerinin sağlıklı olmasına bağlıdır. Krizlerin ve sağlıksız yapıların devam ettiği aile sistemlerinde sağlıklı bireyler büyütmek mümkün olamayacağından, aile içi sorunların çözümü için Alvo Psikoloji ye başvurabilir , Aile ve Çift terapistlerimiz den destek alabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Aile ve Çift Terapisine Gidilmelidir?
- Aile bireyleri arasında iletişim sorunları yaşanıyorsa
- İlişki içerisinde gerginlik ve huzursuzluk çoğalmışsa
- Eşler arasında öfke kontrolü sorunları varsa
- Çocuklarda davranış problemleri gözlemleniyor, huzursuz ve sürekli problemli davranışlar sergiliyorlarsa.
- Bağımlılık aile üyeleri arasında yaygınlaşıyorsa
- Aile üyelerinde değersizlik ve umutsuzluk duygusu baskın hale gelmişse
- Aile üyeleri çoğunlukla kişisel alanlarına çekiliyor, bir arada zaman geçiremiyor, birlikte olunan zamanlarda da çatışmalar yaşanıyorsa.
- Aile içinde iflas, kayıp, iş kaybı, hastalık veya kaza gibi travmatik yaşantılar varsa; aile üyeleri travmatik yaşantının sonrası davranış ve uyum bozuklukları sergiliyorsa.
- Aile üyelerinin rol tanımları, sorumluluk alanları, hiyerarşik dengeler değişmişse ve bu değişime aile bireyleri uyum sağlayamamışsa
- Aileye katılan yeni üyeler, çocukların gelişim dönemlerinde karşılaşılan zorluklar, aile içi dengelerin değişimi, ailenin işlevsel bütünlüğünü zorluyorsa.