EMDR Terapileri
EMDR Terapisi Nedir ?
EMDR bir psikoterapi yöntemidir.EMDR (Eye Movement Desensitizationand Reprocessing) dünyada 1990’ lı yıllardan bu yana oldukça etkin bir şekilde kullanan çözüm odaklı ve nispeten kısa süreli terapi tekniklerinden bir tanesidir. Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelen EMDR tekniği çocuklar ve yetişkinlerle psikolojik danışma sürecinde kullanılmaktadır.
Dünyada bugüne kadar 2 milyondan fazla danışan EMDR terapileri ile şifa bulmuştur. Dünya sağlık örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) ve pek çok uluslararası sağlık kurumları EMDR terapilerini etkin bulmakta ve tavsiye etmektedir.
EMDR Terapisi Nasıl Çalışır ?
Kişilerin yaşadıkları duygusal yükü ağır ve travmatik deneyimleri sonrasında beyindeki adaptif bilgi işleme sisteminde aksamalar oluşur. Bu aksamaları gidermek amacıyla çift yönlü uyaran tekniği ile beyinin nöron ağının hareketlenmesi ve tekrar yapılandırılan nörnal ağ sayesinde bilgi transferi sağlanır. Sarsıcı anının yeniden işlenmesi sonucunda , yap-bozun eksik parçaları doğru yerlere yerleştirilir ve diğer bütün anılar gibi olağan anı haline dönüşür. Travmanın zorlayıcı etkileri bu sayede ortadan kalkar. Beyin yaşanan deneyim sonrası bilgileri işleyemezse ilerleyen zamanlarda o olayı çağrıştıran olaylar, kişiler, kokular, tatlar, resimler vs her türlü çağrışım durumları rahatsızlıklara neden olur. Kişiler flaşbackler yaşar ve sürekli tetiklenir.
Kişiler yaşadıkları travmatik olaylar sonucunda kendileri, diğerleri veya dünya hakkında çoğu zaman farkında olmadan olumsuz genellemeler yaparlar (ben çaresiz biriyim, ben yetersiz biriyim, dünya hiç güvenli değil, insanlar kötüdür gibi…) EMDR ile kişilerin travma sonrası oluşan olumsuz inançları üzerinden geçmiş anılara ulaşılır ve bu negatif inançların oluştuğu anlar tekrar değerlendirilir, göz hareketleri ile adaptif bilgi işleme sistemi harekete geçirilir,anılar işlemlenir ve anı ağlarına alınır.
Çift yönlü uyaran göz bebekleri ile terapistin parmağını takip etmek, işitsel uyaran vermek (kulaklıkla tık-tık sesleri ) veya danışanın izni ile dizlere dokunmak gibi duyusal uyaranlardır.
EMDR Terapi tekniğinde ,danışanın travma temelli olumsuz inançları ile çalışır ve olumsuz inançların daha olumlu inançlara dönüşmesi, zorlayıcı duyguların daha başa çıkılabilir ve destekleyici duygulara dönüşmesi ve somatik sarsıcı beden duyumlarının , duyumlara dönüşmesine aracılık eder. EMDR tekniği bir anının biliş, duygu ve duyum kanallarının tamamını düzenler.
Hangi Durumlarda EMDR Terapileri Uygulanır;
- Travma sonrası stres bozukluğu tanısında
- Kayıp ve yas süreçlerinde
- Fobilerle
- Kaygı bozukluklarıyla
- Beslenme bozukluklarıyla
- Sosyal fobilerle
- Psikosomatik ağrılarla
- Bağlanma ve ilişki sorunlarında
- Öfke ve duygu düzenleme zorluklarında
- Özgüven ve benlik algısı problemlerinde
- Migren ve fibromiyalji tedavisinde
- Takıntılarla ve günlük hayatı aksatan pek çok zorlukta EMDR etkili bir terapi tekniğidir.
Çocuk ve yetişkin EMDR terapileri konusunda uzman kadromuzla desteğe hazırız…
EMDR Terapisi Kimlere Uygulanır ?
EMDR Terapi tekniğinde çocukluk ve hatta bebeklik döneminden başlayarak her yaştaki danışana uygulanabilmektedir. Danışanın gelişim dönemi özellikleri ve tercihlerine göre çift yönlü uyaran yöntemi değişir. Örneğin bebeklerle çalışıyorken dokunsal uyaranlar kullanılır.
Travma temelli bir yaklaşım olan EMDR, kişilerin ego gücünü artırmak için de çok güçlü bir tekniktir. Kaynak yükleme, duygu düzenleme ve performans destekleme gibi protokollerle de kişilerin daha işlevsel bir yaşam sürdürmeleri konusunda EMDR ile çalışılmaktadır.
EMDR Terapisi Kimlere Uygulanmaz !
EMDR Terapisinin, uygulanamadığı birkaç istisnadan bahsetmek daha işlevsel olacaktır. Danışanın nörolojik temelli kronik hastalığı varsa uzman nörolog veya beyin cerrahının onayı alınmadan EMDR uygulanamaz. Ağır psikoz hastalıyla EMDR uygulanmaz. Bu durumların dışında son derece geniş bir eksende EMDR terapileri uygulanabilmektedir.